Biblioteca „Radu Rosetti” Onești și-a redeschis ușile pentru public! Una din cele mai moderne instituții de acest fel din țară

In Actualitate, Cultură și educație
aprilie 15, 2024

Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, din Onești, s-a redeschis luni, 15 aprilie, după ce a fost inaugurată oficial și resfințită sâmbătă, 13 aprilie. Accesul în instituție va fi gratuit, dar numai în baza unui Permis de bibliotecă, eliberat și el gratuit oricărui cititor. Clădirea bibliotecii a fost renovată, iar instituția este dotată cu tehnologie digitală care o fac un Hub cultural zonal, printr-un proiect în valoare de 17 milioane de lei, susținut prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și cu susținerea primăriei și a Consiliului Județean (CJ).

 La inaugurarea oficială, alături de zeci de oneșteni au venit europarlamentarul Dragoș Benea, președintele CJ – Valentin Ivancea, primarul interimar Adrian Jilcu și consilierul-primar Laurențiu Neghină, senatoarea Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț, vicepreședintele CJ Gelu Panfil, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est – Vasile Asandei și prefectul demisionar Lucian Bogdănel.

Manifestarea a început cu o conferință de presă moderată de directorul Bibliotecii, Ionuț Tenie, în care au fost prezentate serviciile oferite în noile condiții de această instituție și au fost evocate relațiile de colaborare între administrația județului și administrația municipiului Onești pentru realizarea mai multor importante proiecte de dezvoltare în zona Onești aplicate în ultimii ani.

Conferința a fost urmată de festivitatea de inaugurare oficială, care a început cu o slujbă religioasă ținută de un sobor de preoți sub protia protopopului de Onești, Nicolae Zaharia. Ionuț Tenie a făcut un scurt portret al Bibliotecii „Radu Rosetti”, iar despre importanța redeschiderii și modernizării acestei instituții, despre locul ei în viața culturală și spirituală a municipiului Onești, a județului Bacău și a întregii regiuni, au vorbit protoiereul Nicolae Zaharia, viceprimarul cu atribuții de primar în prezent Adrian Jilcu, fostul primar – acum consilier-primar Laurențiu Neghină, Valentin Ivancea, Dragoș Benea, Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț și Lucian Bogdănel. Considerații pe această temă au mai fost făcute și de inspectorul școlar general Anca Egarmin, de Vasile Asandei, de Claudia Șerbănuță – președinta Asociației „Comunitățile viitorului”, de foștii lucrători în biblioteca oneșteană Florentin Eftimie și Ioan Baciu și de directorul Bibliotecii Județene, Adrian Jicu, dar și de reprezentanții firmelor care au lucrat pentru remodernizarea și dotarea Bibliotecii „Radu Rosetti”.

Participanții au făcut un tur al bibliotecii, în care au vizitat sălile dedicate cititorilor copii și adulți, ludoteca și sălile de împrumut, în care au putut vedea și infochioșcul digital, banca SMART, ochelarii de realitate virtuală, hologramele în mărime naturală, sala de lectură a presei, mașinile de reiginerizare a cărților după ce au fost împrumutate și citite, catalogul online al bibliotecii și altele asemenea. Toate spațiile sunt dotate cu tehnică și tehnologie digitală.

Biblioteca dispune de peste 200.000 de volume, de două săli de internet pentru adulți și copii, de ludotecă, de sală de lectură și de sală multimedia și va găzdui diverse ateliere pentru cititori de toate vârstele.

Biblioteca va continua să achiziționeze carte și să atragă tinerii pentru a citi și a se dezvolta intelectual și cultural. Pentru îmbunătățirea serviciilor sale și pentru a face parte din Catalogul național partajat, biblioteca a achiziționat, în anul 2016, sistemul integrat de bibliotecă TINREAD, un produs realizat de IME România (Information Management and Engineering). Acest soft ajută să se creeze baze de date care se constituie ulterior în cataloage on-line de bibliotecă. Catalogul on-line poate fi consultat de oriunde, pe internet.