„Zilele Culturii Călinesciene”, manifestare culturală de anvergură națională, la Biblioteca municipală „Radu Rosetti” Onești

In Actualitate, Cultură și educație, National
iunie 18, 2024

 Reuniunea literară „Zilele Culturii Călinesciene”, manifestare culturală de anvergură națională, a ajuns la a LII-a ediții, după o întrerupere impusă doar de perioada pandemiei. Evenimentul a avut loc, timp de două zile (14 și 15 iunie), la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, organizat de Fundația Națională G. Călinescu, în parteneriat cu Primăria Onești și în colaborare cu Institutul de Istorie și Teorie Literară (IITL) „G. Călinescu”, din București, și Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”. Această ediție a avut loc în prezența poetul, profesorului și promotorului cultural C. Th. Ciobanu, președintele fondator al Fundației „G. Călinescu” . Reuniunea principală a „Zilelor Culturii Călinesciene” au avut loc la Biblioteca „Rosetti”, la care au participat primarul Adrian Jilcu, prof. univ. dr. Lucian Chișu – directorul IITL, Dumitru Brăneanu – președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, prof. dr . Ionel Oprișan – fost cercetător științific la IITI (inclusiv sub conducerea lui G. Călinescu), director general al Grupului editorial Saeculum I.O și generalul Vasile Jenică Apostol – vicepreședinte al Fundației. Reuniunea a fost deschisă cu salutul primarului Adrian Jilcu și alocuțiunile prof. dr. Emilia Boghiu – președintele executiv al Fundației „Călinescu” și Ionuț Tenie – directorul Bibliotecii „Rosetti”.

Tot la deschidere, prof. dr. Bogdan Romandaș, vicepreședinte al Fundației, a făcut un interesant și documentat istoric al reuniunilor „Zilele Culturii Călinesciene”, manifestări care au debutat în 1969 și care au adus în Onești aproape toată floarea literaturii române din cei peste 50 de ani în care au avut loc. Un moment emoționant a fost cel în care a fost acordat „Premiul pentru întreaga carieră” poetului, profesorului și promotorului cultural C. Th. Ciobanu, distincție înmânată de primarul Oneștiului.