În fiecare an, la 26 iunie, este marcată Ziua Drapelului Naţional, instituită prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Potrivit Articolului 12 din Constituţia României din 2003, drapelul este unul din simbolurile noastre naţionale, alături de stemă, sigiliu, imnul „Deşteaptă-te române” şi Ziua Naţională 1 Decembrie. Constituţia stabileşte, prin acelaşi articol, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu Drapelul României trebuie arborat în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional Este permanent arborat pe navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Potrivit uzanţelor de protocol, drapelul României se arborează la sediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statului român din străinătate, precum şi la reşedinţa şefilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. De asemenea, drapelul României se arborează sub formă de fanion, pe mijloacele de transport ale şefilor de misiuni diplomatice şi oficii consulare române, în deplasările oficiale ale acestora, potrivit aceloraşi uzanţe.
Temporar, drapelul României se poate arbora cu prilejul zilei naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, în locurile publice stabilite de autorităţile locale; cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfăşoară. De asemenea, trebuie arborat cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern, precum şi de înalte personalităţi politice reprezentând principalele organisme internaţionale interguvernamentale, la aeroporturi, gări, porturi şi pe diferite trasee. Drapelul mai este arborat cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive, pe stadioane şi alte baze sportive, şi în timpul campaniilor electorale, la sediul birourilor, comisiilor electorale şi al secţiilor de votare.
Drapelul României poate fi arborat fără constrângeri de persoane fizice la domiciliul sau reşedinţa lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.
Pe data de 26 iunie, Garnizoana Bacău, în colaborare cu Unitatea Administrativ-Teritorială Bacău, va organiza o ceremonie militară pentru arborarea drapelului României, cu ocazia sărbătoririi Zilei Drapelului Național. Evenimentul va avea loc în Piața Tricolorului din Municipiul Bacău și va începe la ora 10.00.
În dimineața zilei de 26 iunie, la Biserica Militară „Sfântul Gheorghe și Eroii Neamului” situată pe strada Constanței din Bacău, va avea loc o slujbă de sfințire a drapelului național al României. Această ceremonie religioasă este un moment solemn care marchează importanța și sacralitatea simbolului național.
De la ora 19,00, băcăuanii sunt așteptați în Piața Tricolorului la un concert aniversar dedicat sărbătoririi a 193 de ani de existență a Muzicilor Militare moderne în armata României.
Pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a evenimentului, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău va restricționa traficul rutier pe tronsonul cuprins între Policlinica Veche, Strada Mărășești și Hotel Decebal. Șoferii sunt rugați să urmeze indicațiile poliției și să folosească rutele alternative puse la dispoziție pentru a evita eventualele inconveniente.
Drapelul României va fi arborat în cadrul unei ceremonii militare, care va include participarea unei gărzi de onoare. Această ceremonie solemnă reflectă respectul și cinstirea simbolului național. Drapelul va rămâne arborat timp de un an, până în seara zilei de 25 iunie a anului următor, când va fi coborât și înlocuit printr-o nouă ceremonie, ce va include semnalul „Stingerea”, interpretat de un trompet și prezența gărzii de onoare.
Distribuie: