80 de ani de la moartea lui Liviu Rebreanu. Reperele vieții și operei marelui scriitor

In Actualitate, Cultură și educație, National
septembrie 02, 2024

Scriitor ardelean de mare succes, apreciat de critica vremii, Liviu Rebreanu s-a bucurat și de un mare succes la public prin romanele sale, ceea ce îi aduce un statut privilegiat în istoria literaturii române. Născut pe 27 noiembrie 1885 la Târlișua în județul Bistrița-Năsăud, într-o familie de învățători, Rebreanu a întreprins la începuturi o activitate publicistică, primele sale nuvele fiind scrise și publicate în paralel cu activitatea de gazetar.

Nuvelele au reprezentat o rampă de lansare pentru scriitor în anii dinaintea Primului Război Mondial, odată ce acesta s-a stabilit în București. Aducând elemente psihologice și sociale de un realism dur, Liviu Rebreanu a revoluționat această formă epică și a pus bazele drumului său spre a deveni “Creatorul romanului modern românesc” prin opere precum Golanii sau Ițic Ștrul, dezertor. Viața românilor a reprezentat mereu principala sursă de inspirație a scriitorului, dar acesta nu a ezitat să își îmbogățească cunoștințele și de la alte popoare, fiind bun vorbitor de franceză, germană și maghiară.

În paralel cu proza, Liviu Rebreanu a avut și o intensă activitate de dramaturg, cu numeroase scrieri și traduceri realizate, fiind director al Teatrului Național în mai multe rânduri. Piesele care îi poartă amprenta sunt Cadrilul, Plicul și Apostolii, dar acestea nu au avut același impact precum romanele sale.

Cel mai puternic roman al său este Pădurea Spânzuraților, apărut în 1922 și influențat puternic de către drama fratelui său Emil Rebreanu, spânzurat pentru tentativă de dezertare din armata austro-ungară pe frontul din 1917 în localitatea băcăuană Ghimeș-Făget. Un roman psihologic și de război cu un impact în rândul populației României Mari.

Pe lângă talentul său de a reda personaje vii și dinamice, Liviu Rebreanu a fost și un scriitor îndrăzneț ce a experimentat diferite genuri și stiluri de roman: cel social cu tema arivistului  de la țară (Ion), cel social ca fenomen de gloată pe baza nedreptăților (Răscoala), cel psihologic prin remușcările unui om ce a comis o crimă (Ciuleandra), cel istoric cu accente romantice (Crăișorul Horia), cel politic (Gorila), cel polițist (Amândoi), cel de dragoste cu un personaj principal feminin (Jar) precum și un roman de dragoste cu accente fantastice, Adam și Eva, unde abordează tema metempsihozei/reîncarnării.

Liviu Rebreanu s-a stins din viață la 1 septembrie 1944, la nici 59 de ani împliniți, pe moșia lui de la Valea Mare-Podgoria în județul Argeș din cauza unui cancer pulmonar, fiind îngrijit în ultimele clipe de soția lui, actrița Fanny Rădulescu, și de fiica adoptivă, Puia-Florica Rebreanu, care ulterior i-a publicat postum memoriile sub forma de Jurnal și Metropole.

Lucian BOROȘ