
În pragul sărbătorilor pascale, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău avertizează populația cu privire la pericolele asociate consumului excesiv de alimente tradiționale. După o perioadă de post, reintroducerea bruscă a preparatelor bogate poate declanșa afecțiuni digestive și cardiovasculare grave.
Meniurile tradiționale de Paște, care includ carne de miel și porc, drob, ouă roșii, cozonaci, pască, preparate cu maioneză și alcool, pot conduce la:
-
Tulburări digestive: grețuri, balonări, dureri abdominale, diaree;
-
Crize de ulcer: dureri în capul pieptului, vărsături, arsuri retrosternale;
-
Agravarea afecțiunilor biliare: dureri abdominale, gust amar, disconfort digestiv;
-
Evenimente cardiovasculare grave, precum infarctul miocardic sau tulburările de ritm cardiac, cu simptome precum dureri în piept, lipsa aerului, palpitații și stări de anxietate.
DSP Bacău recomandă achiziționarea alimentelor doar din surse autorizate și verificate sanitar-veterinar, verificarea termenului de valabilitate al produselor și utilizarea doar a vopselelor aprobate de Ministerul Sănătății pentru vopsirea ouălor. De asemenea, în cazul în care petreceți sărbătorile în restaurante sau pensiuni, evitați preparatele cu miros, gust sau aspect neplăcut.
Pentru a asigura asistența medicală în perioada sărbătorilor pascale, toate spitalele publice din județul Bacău vor funcționa în regim permanent, oferind servicii de urgență pentru toate specialitățile, inclusiv stomatologie. Serviciul de Ambulanță Județean Bacău va fi disponibil non-stop și poate fi apelat la numărul de urgență 112.
Distribuie: