Un nou volum al oneșteanului Dorel Bălăiță: “Abrevieri, sigle și acronime utilizate în insignografia românească”

In Actualitate, Cultură și educație, National
mai 22, 2025

Oneșteanul Dorel Bălăiță scoate de sub lumina tiparului o nouă carte, “Abrevieri, sigle și acronime utilizate în insignografia românească”. Volumul este singurul de acest fel care explică prescurtările ce apar pe insignele românești, fie ele regaliste, comuniste sau contemporane.

Dorel Bălăiță: “Ca membru al Asociaţiei Colecţionarilor de Insigne din România (A.C.I.R.) am considerat ca o datorie publicarea acestui ghid, care se doreşte a fi un ajutor venit în sprijinul începătorilor, (şi nu numai), în acest domeniu al colecţionării şi studierii insignelor. Numărul redus al lucrărilor de iniţiere în acest domeniu fascinant şi inepuizabil al colecţionării şi studierii insignelor realizate pe teritoriul actual al României a fost un alt motiv ce m-a stimulat în încercarea de a da o mână de ajutor celor nou veniţi în această branşă a colecţionarilor acestor mici obiecte de artă.

De multe ori, datorită spaţiului redus, pe insigne apar câteva litere sau cifre fără vreo explicaţie clară, prescurtări ale unor denumiri de asociaţii, cluburi, comisii, comitete, evenimente, societăţi comerciale etc. în spatele cărora stau istorii întregi. Acest îndrumar se doreşte a fi doar începutul demersurilor pentru desluşirea, descifrarea istoriilor ascunse în aceste mici simboluri, insignele.

Punctul de plecare al acestui volum a fost un articol propriu apărut în Jurnalul Insignografic din 2021 , şi apreciat inclusiv de colecţionari cu vechime în domeniu. Bineînţeles că şi îndemnurile fostului preşedinte al ACIR, dl. Tiberiu Kelemen, m-au motivat în continuarea acestui demers, şi căruia îi mulţumesc şi pe această cale.

De atunci am vizualizat mii de insigne, poate câteva zeci de mii, prezentate în cadrul expoziţiilor colective organizate anual de ACIR, dar şi pe site-urile de licitaţii, sau blogurile şi site-urile dedicate insignelor, (şi care sunt menţionate în webografia ataşata la finalul acestui volum), precum şi în literarura de specialitate.”

Cartea cuprinde peste 1300 de abrevieri, sigle și acronime explicate și se adreseaza colectionarilor de insigne românești, începători sau nu. Este un prim ajutor în descifrarea insignelor. Cuprinde o bibliografie bogată, cu trimiteri la articole și cărți unde sunt prezentate insignele respective. Volumul este ilustrat color. Format A5, 134 pagini. Tirajul este unul extrem de redus, de colectie, doar 60 de exemplare.