Înălțarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendar! Tot astăzi este și Ziua Eroilor

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor: La 40 de zile după Învierea Domnului, creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului. Anul acesta, sărbătoarea cade joi, 29 mai, și aduce cu ea un puternic mesaj de speranță, lumină și comuniune spirituală. Este totodată Ziua Eroilor, așa cum a fost consacrată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1999 și 2001. Înălțarea Domnului nu este doar o sărbătoare religioasă, ci și un prilej de comuniune, recunoștință și regăsire spirituală. Este momentul în care cerurile se deschid, credința se întărește, iar tradițiile românești dau sens unei zile marcate de emoție și reverență. 

Potrivit Faptelor Apostolilor, după Înviere, Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, apoi s-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în prezența lor. Promisiunea Mântuitorului: că va trimite Duhul Sfânt, s-a împlinit la Rusalii. Din acel moment, Înălțarea a fost marcată ca o sărbătoare distinctă, în joia săptămânii a șasea după Paști. Tradiția spune că locul Înălțării Domnului este pe Muntele Măslinilor, la Ierusalim, unde se află o capelă ce păstrează o piatră cu urma piciorului lui Hristos – un loc sfânt și de pelerinaj pentru creștini și musulmani deopotrivă.

În această zi, credincioșii se salută spunând: „Hristos s-a înălțat!” „Adevărat s-a înălțat!”

  • Pe lângă semnificația religioasă, sărbătoarea este și un moment de comemorare: este Ziua Eroilor. În toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire pentru eroii români, căzuți pe câmpurile de luptă, în închisori sau în lagăre.