Fotbalul din Liga a IV-a Valea Trotușului, Bacău, subiect de reportaj în paginile revistei britanice Footbal Weekends

In Actualitate, Diaspora, National, Sport
august 07, 2023

Fotbalul de Liga a IV-a de pe Valea Trotușului, dar și din Liga a III-a Bacău, a ajuns subiectul unui reportaj în paginile numărului din luna august al revistei britanice Football Weekends.

Întins pe cinci pagini de text și fotografii, reportajul redă experiența reporterilor britanici pe Valea Trotușului și în municipiul Bacău dar  și relatări de la meciurile la care au asistat, Uzu Dărmănești- AS Bârsănești și Măgura Târgu Ocna-Viitorul Căiuți. De asemenea, grupul de reporteri a vizitat bazele sportive ale cluburilor de fotbal de Liga a III-a, Aerostar și FC Bacău. 

În reportaj este rememorată și performanța echipei fanion a județului Bacău din ediția 1969/1970 a fostei Cupa Orașelor Târguri, transformată apoi în Cupa UEFA.

Atunci, Dinamo Bacău (transfomat în Sport Club Bacău din ediția următoare a Diviziei A), care obținuse calificarea de pe locul 5 în precedenta ediție de campionat, a devenit prima echipă din România care ajunge în sferturile unei competiții europene grație unui Emerich Dembrovschi strălucitor și care avea să reprezinte cu succes naționala României la Campionatul Mondial din Mexic ’70.

În primul tur, Dinamo Bacău a trecut cu 7-0 la general de maltezii de la Floriana, iar în al doilea de norvegienii de la Skeid cu 2-0 la general. Un prim test se anunța în turul 3 sau faza optimilor unde în anii precedenți se opriseră Steagul Roșu Brașov și Dinamo Pitești. Băcăuanii au scris istorie reușind în premieră să acceadă în sferturi după o dublă contra scoțienilor de la Kilmarnock, încheiată cu 3-1 la general. În sferturile de finală, băcăuanii au fost eliminați de Arsenal Londra,  echipă care va câștiga competiția.

Reportajul despre fotbalul băcăuan a fost realizat în această primăvară de către un grup de jurnaliști, bloggeri și fotografi, 25 britanici și doi norvegieni, care a descins pe melagurile băcăuane în luna martie pentru a șasea ediție a proiectului „Football in Heaven” (Fotbal în Rai) organizat de Asociația Județeană de Fotbal Bacău în parteneriat cu Serviciul Public Județean de Promovare a Turismului și Salvamont Bacău din cadrul Consiliului Județean Bacău. (Lucian BOROȘ)

(Foto/FB Cristian Ionel Sava)