Play-off Champions League/ Seară nefastă pentru românii de la Rakow & Ianis Hagi nu a fost trecut pe lista UEFA de către Rangers & Victorie eroică pentru fosta echipă a lui Boloni

In Actualitate, National, Sport
august 23, 2023

Prima manșă a primei zile din barajul UEFA Champions League a oferit meciuri strânse, echipele implicate în lupta pentru marele pot financiar abordând meciurile tur cu destulă precauție. În seara zilei de marți am avut și români implicați pe cea mai înaltă scenă a fotbalului european, fapt plăcut având în vedere nivelul la care s-au prezentat campioanele României în ultimele două sezoane.

Conaționalii prezenți pe teren în această fază a competiției au fost Bogdan Racovițan și Deian Sorescu, jucătorii campioanei Poloniei, Rakow Czestochowa, în înfrângerea de pe teren propriu, 0-1, contra lui FC Copenhaga. Din nefericire, fostul fundaș al Botoșaniului, Racovițan, a fost autorul singurului gol al meciului când a deviat nefericit în propria poartă o centrare a danezilor după doar 10 minute de joc.

Sorescu a început meciul de pe bancă, dar a fost introdus pe teren în minutul 23, după o accidentare a lui Jean Carlos Silva. Timișoreanul a avut o șansă bună de gol în repriza secundă dar a șutat peste poartă, iar tabela a rămas neschimbată până la final. Deși șansele de calificare sunt mici, echipa românilor e asigurată cel puțin de prezența în grupele Europa League, loc în care echipele românești nu mai ajung de ani de zile.

Campioana surpriză a Belgiei, autoare a unui event istoric, Royal Antwerp a învins pe AEK Atena cu 1-0 deși a jucat în inferioritate din minutul 50. Echipa pe care, în urmă cu câteva sezoane, Ladislau Boloni o dusese de la retrogradare către cupele europene, își continuă ascensiunea și e cu un pas în grupele Champions League. Unicul gol a fost marcat în prima repriză de Vincent Janssen, fostul atacant al lui Tottenham și al naționalei Olandei. Pentru greci, este al treilea meci european în decurs de o săptămână după reprogramarea dublei cu Dinamo Zagreb din turul precedent ca urmare a violențelor suporterilor croați.

Pe ruta non-campioanelor, la fel ca în urmă cu un an, Glasgow Rangers și PSV Eindhoven se duelează pentru un bilet către grupele UCL. Olandezii, care au un început de sezon fulminant, vor să își ia revanșa după ce în ediția precedentă au pierdut surprinzător acasă (0-1) contra scoțienilor după un 2-2 muncit în deplasare. Prima manță s-a disputat tot pe Ibrox Park și de data asta, iar rezultatul a fost în mod curios același, într-un meci spectaculos și intens. Echipa unde este legitimat Ianis Hagi a condus de două ori prin Sima și Matondo, dar Philips Lampen au egalat de fiecare dată prin Sangare și Luuk de Jong și speră să răzbească de data asta la retur. Jucătorul român nu a fost inclus de Rangers pe lista UEFA pentru aceste meciuri deoarece nu se află în grațiile antrenorului Michael Beale, el evoluând sporadic în acest început de sezon.

Lucian BOROȘ