Plecată dintr-o comună băcăuană în Italia, poeta Daniela Forcoș adună zeci de premii internaționale

In Actualitate, Cultură și educație, Diaspora, National
octombrie 07, 2023
„Fiică” a comunei băcăuane Bârsănești, poeta Daniela Forcoș, stabilită în Italia, este proaspăt laureată a Marelui Premiu al Meritului Cultural, Jurnalistic și Social, primit la a XXIV-a ediție a Concursului Internațional ,,TRA LE PAROLE E L’INFINITO” (Între cuvinte și infinit n.r.), Napoli.
„Sunt fericită că am contribuit, în măsura în care am putut, la onorarea țării mele de origine România cu MARELE PREMIUL AL MERITULUI CULTURAL JURNALISTIC ȘI SOCIAL în cadrul Concursului Internațional TRA LE PAROLE E L’INFINITO la a XXIV -a ediție,  festivitate de premiere care a avut loc la Basilica Regală Pontifică Sfântul Francesco de Paola- Napoli, 10 septembrie 2023
Mulțumiri deosebite Cavalerului Nicola Paone pentru încredere și colaborare .
Nimic mai mult decât o chemare onorabilă pentru promovarea Culturii românești în lume împreună cu oameni minunați din România și din alte țări din lume.”, este mesajul Danielei Forcoș transmis după eveniment, ca semn că, deși plecată de 18 ani, nu își uită meleagurile natale.

Daniela Forcoș, născută în comuna Bârsănești, Bacău, a terminat studiile liceale la Onești. A studiat metalurgia și a lucrat în diverse sectoare de activitate, inclusiv în tipărire și distribuție de presă. În 2005 a ajuns în Italia unde și-a continuat studiile la Universitatea Populară Due Cieli, în domeniul Medicinei alternative, naturopatiei, terapiei pentru reabilitare și cristaloterapiei.

A început să-și traducă în italiană poeziile și a participat la concursuri internaționale și evenimente culturale, obținând peste 40 de premii.

Cel mai mare portal de știri din diaspora, Gazeta Românească.com, preluând un amplu articol  din presa italiană dedicat Danielei Forcoș, o prezenta în 2020 drept „poetă de origine română, printre câștigătorii Festivalului Artelor  Noi per Napoli 2020 în secțiunea poezie și literatură”.
Daniela Forcoș s-a îndrăgostit de poezie de când era la liceu, când scria în reviste și ziare literare, ca apoi, după stabilirea în Italia, să vină și marea recunoaștere a valorii sale artistice. Acum locuieste în San Paolo Bel Sito, Campania, împreună cu soțul ei, Doru, de loc din Slănic Moldova.
„Scriu pentru a lăsa urme de zâmbete în sufletele altora, pentru că fără muzicalitatea poeziei viața ar fi goală”, este crezul artistic al poetei Daniela Forcoș.
Din seria impresionantă de premii primite de poeta plecată de pe meleagurile oneștene, prezentăm doar câteva:

– Premiul președintelui, în cadrul Concursului internațional „Tra le parole e l’infinito” , urmat apoi în 2017 de premiul III, în 2018, L’Albo D’Oro în 2019 și anul acesta premiul 2 în aceeași competiție.

Trofeul Fortuna Loffredo-United pentru Legal în 2018 – singurul autor premiat străin

Premiul special – Violența împotriva femeilor 2020

Titlul de excelență și interviu publicat în antologia premiului Scriitorilor în centrul atenției.

Diploma de excelență cu antologii bilingve, prezentată la consulatul general al României de la Torino.

Premiul pentru critică literară 2020 cu antologia în italiană – „Amami o muorimi dentro”.

Locul 1 Poezie străină într-un Festival al Academiei Culturale, LA SFINGE 2017

(Foto/Fb Daniela Forcoș, Gazeta Românească)