Sir Bobby Charlton, fostul căpitan de legendă al lui Manchester United, a murit la vârsta de 86 de ani

In Actualitate, Diaspora, Sport
octombrie 23, 2023

Unul dintre cele mai mari nume din istoria fotbalului englez, Sir Bobby Charlton, a trecut în neființă sâmbătă, 21 octombrie, la doar zece zile după ce împlinise vârsta de 86 de ani. Fostul căpitan al lui Manchester United suferea de demență, motiv pentru care în urma cu trei ani se retrăsese din viața publică.

Bobby Charlton s-a născut în orașul industrial Ashington din nord-estul Angliei, tatăl lui fiind miner. La vârsta de 15 ani s-a alăturat lui Manchester United, unde s-a dezvoltat ca fotbalist sub privirile altui nume legendar, antrenorul Matt Busby. În octombrie 1956 a debutat în prima liga engleză, la doar 19 ani, fiind cel mai tânăr membru al generației ce a primit porecla de “Busby Babes”, ce începea să pună stăpânire pe fotbalul englez. Din păcate, visul multora dintre ei s-a sfârșit în tragicul accident de la Munchen, din februarie 1958, când avionul ce transporta echipa lui Manchester United a ieșit de pe pistă când încerca să decoleze, iar impactul cu o clădire de cealaltă parte a gardului avea să curme viețile a opt dintre jucători. Charlton a scăpat cu răni minore, iar alături de antrenorul Matt Busby a pus umărul la reconstrucția echipei, iar zece ani mai târziu, pe 29 mai 1968, o altă generație de excepție a diavolilor roșii, cu Bobby Charlton căpitan, câștiga prima Cupă a Campionilor Europeni din istoria clubului. Titlul continental la nivel de club a reprezentat încununarea unei cariere de succes pentru legendarul jucător, el având în palmares și trei titluri de campion și o Cupă a Angliei. A continuat să joace la Manchester United până în 1973, încheindu-și cariera pe Old Trafford cu 758 de meciuri și 249 de goluri, fiind timp de câteva decenii deținător al recordurilor ca număr de prezențe și de goluri pentru clubul său de suflet.

Cariera lui la naționala Angliei nu este mai prejos în ce privește performanțele. Bobby Charlton a jucat 106 de meciuri cu stema leilor pe piept și a marcat 49 de goluri. A fost om de bază în triumful de la Campionatul Mondial din 1966, înscriind ambele goluri în semifinala cu Portugalia, iar doi ani mai târziu a înscris în finala mică de la EURO 1968 împotriva Uniunii Sovietice, iar Anglia a obținut medaliile de bronz. Ultimul său turneu final a fost Mondialul Mexican din 1970, unde selecționata engleză s-a oprit în sferturi după ce în grupe a învins naționala României. Recordul său de goluri la echipa națională a durat 45 de ani, fiind întrecut de Wayne Rooney în 2015, înainte ca Harry Kane să îi depășească pe amândoi în 2022.

În cariera sa de jucător, Bobby Charlton  s-a făcut remarcat prin energia sa pe teren, acuratețea paselor, șutul puternic de la distanță și instinctele de marcator. În 1966 a câștigat Balonul De Aur, cea mai mare distincție individuală din fotbal. După 1973 a încercat o scurtă perioadă să fie antrenor-jucător la Preston North End, club din liga a treia engleză, dar destinul său a rămas legat de Manchester United și în afara gazonului. S-a întors pe Old Trafford ca director și ambasador în 1984, fiind în anii ce au urmat un aliat puternic al lui Sir Alex Ferguson în construirea unor alte generații de campioni. Un omagiu i-a fost adus de către club în 2016, când Tribuna Sud a stadionului a fost redenumită “Sir Bobby Charlton”.

Lucian BOROȘ