A murit Nicolae Manolescu. Criticul literar avea 84 de ani. Cu o zi înainte, vineri, acesta fusese internat într-o stare gravă la Spitalul Elias, după ce suferise un infarct, și se afla în comă indusă. Nicolae Manolescu rămâne în amintirea românilor ca unul dintre cei mai de valoare intelectuali ai țării, critic literar, profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 2013, președinte al Uniunii Scriitorilor, candidat la președinția României. Nicolae Manolescu, pe numele real Nicolae Apolzan, s-a născut în 1939, la Râmnicu Vâlcea. El activat și ca politician după Revoluția din 1989. A fost ambasador al României la UNESCO și în legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului PAC. În prezent, era președintele Uniunii Scriitorilor din România și directorul revistei România literară.
Lucrarea sa fundamentală este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. În decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român. Nicolae Manolescu a publicat peste 50 de volume. El a menționat că au existat două persoane care l-au influențat decisiv. În ceea ce ține de literatură, a fost George Călinescu, iar în materie de carieră, cea universitară, a fost George Ivașcu.
Prezență constantă la „Zilele Culturii Călinesciene”, evenimentul cultural de anvergură națională ce se desfășura la Onești, Nicolae Manolescu rămâne în memoria oneștenilor cel puțin prin ceea ce spunea pe 11 iunie 1983, „Onești, Onești, capitala culturii românești”.
Foto/ Fb. Fundația Națională „G. Călinescu”
Distribuie: