În orașul Comănești din județul Bacău a apărut de câteva săptămâni un munte de moloz care are peste 20 de metri înălțime și în jur de 100 de metri lungime, scrie G4Media.ro. Prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel, spune că este ”un exemplu revoltător de depozitare neconformă a deşeurilor din construcții”, în timp ce primarul Viorel Miron susține că molozul are ca scop lățirea unui drum. Localnicii au făcut plângeri la autorități, Garda de Mediu Bacău urmează să meargă în control.
Molozul provine de la trei școli din localitate (Şcoala „Ciprian Porumbescu”, Şcoala nr. 4 Şupan, Şcoala Liviu Rebreanu) care sunt în plin proces de reabilitare şi modernizare. Pentru aceste lucrări, primăria, ca beneficiar, a plătit peste cinci milioane de euro, majoritatea bani europeni aprobaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Firma care execută lucrările este SC Alconep SRL, precizează G4Media.ro.
Reporterul G4Media.ro a vizionat zeci de clipuri video şi fotografii din care se observă cum basculantele care au încărcat moloz din curtea şcolilor aflate în plin proces de modernizare sunt aceleaşi cu maşinile care au aruncat deşeurile în mijlocul naturii.
Mai mult decât atât, chiar unii dintre consilierii locali au anunţat în repetate rânduri autorităţile despre poluarea produsă (petiţii la Ministerul Mediului/Garda de Mediu, apel la 112, etc.) însă, depozitarea nu s-a oprit.
Pentru că depozitul de deşeuri provenite din construcţii se află la marginea unei văi care la rândul ei se află la o diferenţă de altitudinea de câteva sute de metri faţă de oraş , localnicii se tem că oricând „muntele” o poate lua la vale.
„Aici au fost basculate sute de maşini pline cu moloz. Eu ca localnic nu ştiu cui să mă adresez având în vedere că primaria este beneficiarul, că poliţiştii locali sunt sub primărie, că firma care a depozitat este angajată de primărie şi tot aşa.
Vă daţi seama ce s-ar putea întâmpla dacă tot molozul ăsta o ia la vale în urma unei ploi puternice? Dvs. ştiti că în zona asta au loc frecvent alunecări de teren? Toţi ştiu şi cu toate astea ne-am trezit cu ditamai muntele de gunoi. Muntele ăsta credeţi ca a căzut din cer fără ca autorităţile să ştie? Au fost aici şi cei de la primărie, şi consilieri locali, şi Poliţia Locală, se uită şi ei şi rămân cruciţi. Noi care locuim aici, stăm cu frică. Ei, nu”, a declarat pentru G4Media.ro, un localnic care locuieşte în proximitatea muntelui de moloz.
Prefectul judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, susţine că este vorba despre o „depozitare neconformă” şi că va merge personal la faţa locului pentru a evalua situaţia.
„Cazul expus de dvs. este un exemplu revoltător de depozitare neconformă a deşeurilor din construcții, care au un regim clar stabilit prin lege. Voi solicita, urgent, instituțiilor cu atribuții şi responsabilități pe linia protecției mediului o verificare amănunțită la fața locului şi luarea măsurilor care se impun”, a declarat pentru G4Media.ro, Lucian Bogdănel.
Primarul oraşului Comăneşti Viorel Miron (PNL) susţine că nu a făcut nimic altceva decât să lăţească drumul la solicitarea localnicilor. „Nu este o chestiune prin care cineva a depozitat nelegal. Este o rambleiere a drumului, cu scopul consolidării drumului, pentru exista riscul alunecării camioanelor. Nu e prima dată când se face tamtam. Acel moloz îl puteam duce în altă localitate, constructorul ne-a spus că îl poate duce la niște sonde, dar aveam nevoie de el aici. Nu e depozitare, e o rambleiere a acelui material inert”. (Sursa/Foto/G4Media.ro)
Distribuie: