Milan Kundera – scriitor de succes și ilustru anonim printre contemporani

In Actualitate, Cultură și educație, National
august 31, 2023

Pe data de 11 iulie, într-o zi de marți, a murit scriitorul Milan Kundera la vârsta de 94 de ani. Născut la Brno, în Cehoslovacia (azi Republica Cehă), Kundera s-a afirmat ca scriitor în Franța, țară unde s-a autoexilat în 1975 din cauza urmărilor negative ale Primăverii de la Praga pentru intelectualitatea cehoslovacă. Deși autor a zece romane alături de numeroase alte scrieri,  publicul larg nu s-a întâlnit așa des cu operele lui Kundera, poate și pentru că doar în doar doua ocazii acestea au ajuns să fie ecranizate.

Primul său roman, Gluma, publicat în 1967, a fost ecranizat un an mai târziu dar din cauza criticilor regimului communist avea să fie scos din cinematografe și interzis pentru următorii 20 de ani. Plecarea în Occident putea însă să îi schimbe norocul scriitorului.

Cel mai cunoscut roman al lui Kundera, Insuportabila ușurătate a ființei publicat in 1984, a stârnit multă atenție și, cu scriitorul pe post de consultant, s-a realizat o ecranizare în 1988 în regia lui Philip Kaufman. Deși în distribuție s-au aflat mulți actori europeni, din cauza regimului comunist din Cehoslovacia niciun actor ceh nu a fost prezent în producție. În rolurile principale au fost Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche, Lena Olin si Derek De Lint.

În ciuda unor recenzii bune ale criticilor, Kundera s-a arătat nemulțumit de film pe motiv că nu surprinde esența personajelor sale și de atunci nu a mai permis nicio ecranizare a operelor sale, ceea ce, poate, a împiedicat o creștere a notorietății sale în deceniile ce au urmat. Acum, după dispariția scriitorului, rămâne de văzut dacă posibilele viitoare ecranizari ale operelor sale îi vor aduce o recunoaștere a publicului larg, post-mortem, binemeritată.

Lucian BOROȘ