Pelerinajul la Sfânta Parascheva va începe anul acesta cu o săptămână înainte de 14 octombrie, ziua prăznuirii

In Actualitate, Cultură și educație, National, Social
septembrie 29, 2023

Pelerinajul la Sfânta Parascheva va începe în premieră anul acesta cu o săptămână înainte de 14 octombrie, ziua prăznuirii, transmite Observatornews.ro.

Cel mai mare pelerinaj ortodox din estul Europei, al Sfintei Parascheva, de la Iaşi, începe anul acesta mai devreme, adică pe 7 octombrie. Dacă în alţi ani, preoţii pregăteau totul în jurul datei de 10 octombrie, acum pelerinii se vor putea închina mai multe zile la racla cu sfintele moaşte. Astăzi a fost montat baldachinul care urmează să fie îmbrăcat în flori.

Astfel, racla cu sfintele moaşte va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni pe 7 octombrie şi va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până duminică, 15 octombrie.

Baldachinul unde va fi așezată racla cu trupul sfânt al Cuvioasei parascheva a fost ridicat, ca în fiecare an, în curtea Catedralei şi urmează să fie împodobit cu flori. Credincioşii care au vrut să se închine în tihnă au venit încă de pe acum la biserică.  

 „Sâmbătă dimineaţă, pe 7 octombrie, după citirea acatistului, începând cu ora 06:00 în Catedrala Mitropolitană şi după tradiţionala procesiune cu Sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva, racla va fi aşezată în baldachinul special amenajat, iar credincioşii se vor putea închina. Un moment deosebit va fi duminică seara, când de la ora 19:00 va avea loc tradiţionala procesiune Calea Sfinţilor.”, a declarat pentru Observatornews.ro Lucian Apopei, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Sutele de mii de credincioşii aşteptaţi se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Andrei Criteanul, supranumit exarhul cântăreţilor bisericeşti. De mai bine de 350 de ani, oamenii din ţară şi de peste hotare vin la Iaşi să îi spună Sfintei necazurile şi să ceară ajutor. 

Sfânta Parascheva s-a născut aproape de Istanbul, în prima jumătate a secolului al XI-lea. A moştenit o mare avere de la părinţi, dar a dat totul săracilor şi şi-a dedicat întreaga viaţă Mântuitorului. Se spune că este izvor de binecuvântare sufletească şi trupească pentru cei care o cheamă în rugăciune. (Sursa/Observatornews.ro, Foto/Impact.ro)